Doctor Bogdan Gușanu
Ce este Prostatită Cronică?
Prostatita este o afecțiune specifică bărbaților. Chiar dacă pare inofensivă, această poate afecta grav sănătatea. De aceea, este indicat să fie descoperită în fazele incipiente.
Prostatită reprezintă inflamația glandei prostatice, situată sub vezica urinară a bărbaților. Atunci când se instalează, pacientul poate observă schimbări în ceea ce privește modul în care urinează. Afecțiunea poate fi gravă și deoarece glanda prostatică este cea care produce un component al lichidului seminal, care transporta spermatozoizii.
Prostatită poate afecta bărbații de orice vârstă, categoria de vârstă cu risc mai mare fiind cea de 30- 50 de ani.
De cele mai multe ori, prostatită este cauzată inițial de infecții bacteriene, iar simptomele sunt cele specifice unei infecții, precum febra, frisoane și urinări dureroase sau chiar însoțite de sângerări. În aceste cazuri, antibioticele sunt soluția cea mai eficientă pentru a trata și ameliora simptomele.
Există mai multe tipuri de prostatită, clasificate în funcție de cauzele care duc la apariția lor: prostatită acută bacteriană, prostatită cronică bacteriană, prostatită inflamatorie asimptomatică. Fiecare tip are forme diferite de tratament, precum și de diagnosticare.
Un lucru pe care îl știu foarte puțini este acela că prostatită poate să dureze luni întregi, că manifestare. În unele cazuri, această poate fi asimptomatică, fiind depistată accidental în urmă unor consultații de specialitate sau analize pentru alte afecțiuni.
Prostatită poate fi recurentă, reaparand la intervale regulate de timp.
Simptome
Simptome prostatita acută bacteriană
Această formă de prostatita debutează brusc, cu febra, dureri musculare și articulare, precum și o stare accentuată de oboseală. Prostată este mărită, fluxul de urină devine mai mic, iar durerile la urinare devin accentuate. Pot apărea și sângerări urinare și dureri la nivelul penisului, precum și în zona lombară. Simptomele se pot acutiza și dacă sunt netratate, pot duce la imposibilitatea de a urină, precum și la internare de urgență.
Alte simptome prin care puteți identitfica această formă de prostatita sunt:
- Dureri în perineu (zona dintre scrot și anus)
- Greață și vărsături
- Senzație de arsură la urinare
- Frisoane
- Presiune redusă a jetului urinar
- Dureri de penis
Simptome prostatită cronică bacteriană
Acest tip de afecțiune este cauzat tot de bacterii, dar manifestarea este mai ușoară. Simptomele sunt la o intensitate scăzută, iar acest lucru face că pacientul să nu își dea seama că are o afecțiune medicală. De aceea, în cele mai multe dintre cazuri, pacienții se prezintă pentru consult târziu, la câteva săptămâni sau luni de la debutul principalelor simptome.
Febra este un simptom rar, dar în schimb apar fenomene urinare diverse precum urinatul frecvent, nevoia urgență de a urină, jetul urinar slab. Durerile la urinare și urinările dese sunt alte simptome asociate. Apar și dureri rectale, precum și o senzație de disconfort la nivelul scrotului.
Alte simptome specifice pentru prostatită cronică bacteriană sunt:
- Ejaculare dureroasă
- Probleme la inițierea fluxului de urină
- Dureri de penis
- Tulburări de dinamică sexuală (disfuncție eretila, ejaculare precoce)
Simptome sindromul durerii cronice pelvine
Durerea cronică pelvina este una dintre cele mai des întâlnite forme de prostatită. Potrivit unor studii, factorul care le declanșează poate fi stresul sau un traumatism la nivel inghinal acestea ducând la o creștere a sensibilității nervilor din zona genitalo-urinară.
Acest tip de prostatită se poate manifestă prin durere cronică, ce poate afecta atât vezica, cât și funcția sexuală. Durerile apar în zona penisului și a scrotului, de cele mai multe ori. Foarte important de reținut, durerea poate apărea și în timpul sau după ejaculare, acesta fiind un simptom.
Prostatită inflamatorie asimptomatică
Există și un tip de prostatită foarte dificil de depistat, deoarece este asimptomatică. Prostatită inflamatorie este descoperită în urmă testelor și analizelor pentru alte afecțiuni medicale, precum infertilitatea. Neavând niciun simptom, această rămâne netratată, de cele mai multe ori.
Diagnostic si investigatii
Diagnosticarea prostatitei nu este atât de simplă că în cazul altor afecțiuni, deoarece simptomele acesteia pot fi confundate foarte ușor cu cele ale infecției urinare. Un simplu consult de specialitate nu este suficient, de aceea sunt recomandate de fiecare dată investigații suplimentare.
Analize de urină
Acestea sunt necesare pentru a indică medicului specialist dacă există o infecție urinară asociată sau nu. Uroflowmetria (măsurarea debitului urinar) este și ea necesară. Prin această investigație, poate fi măsurată presiunea fluxului de urină. Prin aceste teste și analize pot fi depistate obstacole care există la nivelul prostatei, uretrei sau mușchilor pelvieni.
Analize de sânge
Pot fi necesare pentru o diagnosticare exactă a prostatitei. Analizele de sânge pot indică și ele semne ale unei posibile infecții sau ale unor probleme cu prostată.
Investigații imagistice
Scanarea CT a tractului urinar poate fi de mare folos în diagnosticarea prostatitei, această oferind imagini de o acuratețe ridicată, ce pot ajută medicul specialist. Ecografia și radiografia sunt și ele utile în diagnosticare.
Dacă nu este diagnosticată la timp, prostatită poate duce la retenție urinară acută, infertilitate și disfuncții sexuale grave.
CUM TRATEAZĂ TERAPIA ESWT PROSTATITA CRONICĂ?
Tratamentul prostatitei bacteriene se face actualmente prin terapie combinată constând în terapie ESWT asociată cu antibiotice care pot anihila bacteriile din uretra. Dacă simptomele sunt severe, medicul specialist poate recomandă administrarea antibioticelor pe cale intravenoasă, alături de antiinflamatoare, trofice prostatice și medicamente care ușurează urinarea (sau alfa-blocanti). Tratamentul poate dura între 4 și 6 săptămâni și este foarte important că pacientul să îl respecte pe toată durata sugerată de medicul specialist, chiar dacă simptomele se ameliorează după primele zile.
Există și tratamente naturiste pentru prostatită, care pot ajută la ameliorarea simptomelor. Acestea pot fi băi și comprese calde, precum și diferite tipuri de ceaiuri. Ceaiul de pufulița, ghimpe, urzică și patlagina sunt câteva alternative naturiste care au efect în cazul acestei afecțiuni, la fel că propolisul.
Pe durata tratamentului, pacientul trebuie să evite alcoolul, cafeină și alimentele picante, care pot irită vezica urinară.
Tratamentul se realizează cu unde ultrasonice aplicate la nivelul perineului și focalizate astfel încât să pătrundă în interiorul glandei prostatice
Ședintele durează 15 de minute.
Se efectuează 4-6 ședințe săptămânale.
Uneori (10-20% din cazuri), simptomele pot reveni dar de o intensitate mai mică la intervale de timp de câteva luni, ani. În aceste cazuri se pot efectua 2-4 ședințe de întreținere, cu efect de asemenea de lungă durata