Ce este prostatita Cronică?
Prostatita este o afectiune specifica barbatilor. Chiar daca pare inofensiva, aceasta poate afecta grav sanatatea. De aceea, este indicat sa fie descoperita in fazele incipiente.
Prostatita reprezinta inflamatia glandei prostatice, situata sub vezica urinara a barbatilor. Atunci cand se instaleaza, pacientul poate observa schimbari in ceea ce priveste modul in care urineaza. Afectiunea poate fi grava si deoarece glanda prostatica este cea care produce un component al lichidului seminal, care transporta spermatozoizii.
Prostatita poate afecta barbatii de orice varsta, categoria de varsta cu risc mai mare fiind cea de 30- 50 de ani.
De cele mai multe ori, prostatita este cauzata initial de infectii bacteriene, iar simptomele sunt cele specifice unei infectii, precum febra, frisoane si urinari dureroase sau chiar insotite de sangerari. In aceste cazuri, antibioticele sunt solutia cea mai eficienta pentru a trata si ameliora simptomele.
Exista mai multe tipuri de prostatita, clasificate in functie de cauzele care duc la aparitia lor: prostatita acuta bacteriana, prostatita cronica bacteriana, prostatita inflamatorie asimptomatica. Fiecare tip are forme diferite de tratament, precum si de diagnosticare.
Un lucru pe care il stiu foarte putini este acela ca prostatita poate sa dureze luni intregi, ca manifestare. In unele cazuri, aceasta poate fi asimptomatica, fiind depistata accidental in urma unor consultatii de specialitate sau analize pentru alte afectiuni.
Prostatita poate fi recurenta, reaparand la intervale regulate de timp.
Tratarea prostatitei difera de la o situatie la alta, in functie de cauza declansatoare.
Tehnologia ESWT cu unde de șoc este cea mai modernă metodă de tratament a prostatitei cronice și este neinvazivă, fără nicio durere și nu existe efecte secundare
Undele ultrasonice sunt aplicate in sedinte de circa 15-20 minute la nivelul perineului si focalizate ca adancime pentru a patrunde in profunzimea glandei prostatice.
Undele livreaza o cantitate mare de energie focalizata la circa 3-4 cm adancime care produce un efect de remaniere a tesuturilor afectate si revascularizare, stimuland anumite procese biochimice care au ca rezultat normalizarea structurii anatomice prostatice afectate si diminuare considerabila a simptomelor urinare.
Tratamentul prostatitei bacteriene se face cu antibiotice, care pot anihila bacteriile din uretra. Daca simptomele sunt severe, medicul specialist poate recomanda administrarea antibioticelor pe cale intravenoasa, alaturi de antiinflamatoare si medicamente care usureaza urinarea sau alfa-blocanti. Tratamentul poate dura intre 4 si 6 saptamani si este foarte important ca pacientul sa il respecte pe toata durata sugerata de medicul specialist, chiar daca simptomele se amelioreaza dupa primele zile.
Exista si tratamente naturiste pentru prostatita, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Acestea pot fi bai si comprese calde, precum si diferite tipuri de ceaiuri. Ceaiul de pufulita, ghimpe, urzica si patlagina sunt cateva alternative naturiste care au efect in cazul acestei afectiuni, la fel ca propolisul.
Pe durata tratamentului, pacientul trebuie sa evite alcoolul, cafeina si alimentele picante, care pot irita vezica.
- Tratamentul se realizează cu unde ultrasonice aplicate la nivelul perineului și focalizate astfel încât să pătrundă în interiorul glandei prostatice.
- Ședințele durează 15-20 de minute.
- Se efectuează 4 ședințe săptămânale.
Cat de frecventa este prostatita?
Prostatita poate afecta orice barbat, indiferent de varsta pe care o are. Pacientii predispusi catre a dezvolta aceasta afectiune sunt ciclistii si persoanele care fac echitatie, precum si cele care fac sex neprotejat.
Nu exista studii care sa ateste incidenta prostatitei in randul barbatilor pana la acest moment, dar ceea ce trebuie retinut este faptul ca aceasta afectiune trebuie diagnosticata si tratata in cel mai scurt timp de la observarea simptomelor. Altfel, poate genera complicatii grave, precum infertilitate si retentie urinara acuta.
Cand sa ma duc la o consultatie de specialitate?
Consultatia de specialitate este recomandata in momentul in care apar primele simptome, precum:
- durere sau usturime la urinare
- urinari frecvente
- dureri in zona inghinala/testiculara
- febra si frisoane
- dureri musculare si articulare
Ce recomanda specialistii inainte de a veni la consult?
Inainte de a ajunge la consult de specialitate, pacientului ii este recomandat sa elimine alimente precum cafea, mancaruri picante si alcool din alimentatie. De asemenea, o dieta bazata pe fructe si legume, precum si o hidratare corespunzatoare pot ajuta in cazul prostatitei.
Igiena intima buna, precum si evitarea sexului neprotejat pot fi cele mai bune solutii pentru a tine simptomele sub control pana la o diagnosticare exacta.
”Prostatita este o afectiune specific masculina. Indiferent de cauzele declansatoare, daca sunt de natura bacteriana sau non-bacteriana, simptomele prostatitei creeaza o mare stare de disconfort, manifestat la nivelul aparatului genital si urinar. Chiar daca simptomele apar si dispar frecvent, pacientul trebuie sa fie foarte atent la aceste simptome, deoarece netratata la timp, prostatita poate duce la complicatii grave. Prostatita este o afectiune grava, care poate aduce pacientul in imposibilitatea de a urina.