CE ESTE DISFUNCTIA ERECTILA?
Diagnosticul de disfunctie erectila reprezinta incapacitatea constanta sau repetata de a obtine sau mentine erectia un anumit timp pentru a sustine actul sexual. Poate sa apara la orice varsta, dar este un diagnostic mai des intalnit in cazul barbatilor varstnici. Disfunctia sexuala nu afecteaza doar viata sexuala a barbatului. „Valoarea evaluarii si gestionarii corecte a diagnosticului de disfunctie erectila se refera si are implicatii nu numai pentru indivizii afectati si partenerii lor, ci si pentru societate in ansamblul sau. Managementul disfunctiei erectile cuprinde aspecte legate de sanatatea fizica si mintala, de abordarea sau nereusita abordarii acestei disfunctiii sexuale, de gestionarea bolilor asociate, precum si povara socio-economica a acesteia”, afirma dr. Bogdan Gusanu, medic primar Urologie.
Diagnosticata ca atare, disfunctia erectila este o maladie a secolelor XX si XXI nu pentru ca abia acum s-ar fi descoperit boala, ci pentru ca acum i s-au inteles foarte bine mecanismele si s-au pus la punct cateva terapii care sa dea rezultate.
Exista cateva mari cauze care provoaca in final aceasta disfunctie erectila, insa s-a ajuns la concluzia ca nu exista practic o disfunctie erectila de un anumit tip, ci toate au mai multe cauze declansatoare, in diverse proportii.
Aceasta condiție medicală este de importanță majoră pentru sănătatea umana, cu implicații care se extind dincolo de tratarea pacientului care se prezintă ocazional relatand o problemă de o magnitudine aparent non-vitală. Valoarea evaluării și gestionării corecte a DE se referă si are implicatii nu numai pentru indivizii afectați si partenerii lor, ci și pentru societate în ansamblul său, iar managementul DE cuprinde aspecte legate de sănătatea fizică și mentală , de abordarea sau nereușita abordarii acestei disfuncțiii sexuale, de gestionarea bolilor asociate, precum și povara socioeconomică a acesteia.
Managementul disfuncției erectile a evoluat într-o disciplină clinică matură în ultimele decenii, datorită progreselor constante realizate în domeniul științei de bază, epidemiologiei, cercetării clinice și cercetării serviciilor de sănătate din acest domeniu dinamic.
Bazele fundamentale ale managementului DE, bazate pe cele mai înalte standarde clinice de etică, calitate, siguranță și rentabilitate, sunt acum bine acceptate de comunitatea științifică și clinică în medicina sexuală Studiile epidemiologice ale acestei bine studiate studiate probleme sexuale estimeaza o prevalență generală a DE in randul bărbaților adulți (cu vârsta peste 20 de ani) de 10% până la 20% în întreaga lume, majoritatea studiilor raportând o rată mai apropiată de 20%. Se recunoaște că există o corelație în funcție de vârstă pentru prevalența DE, cu o prevalență la nivel mondial de 1% până la 10% la bărbații cu vârsta sub 40 de ani, până la 15% la bărbații cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, 30% la barbatii intre 50-59 de ani de ani , 40 % pentru cei intre 60-69 de ani și 50% până la 100% pentru bărbați de 70 și 80 de ani
Se estimează că în 1995 au existat mai mult de 152 de milioane de bărbați care au prezentat DE, cu o prognoză a prevalenței ajungând la aproximativ 322 de milioane de bărbați cu DE până în 2025. Această tendință este menținută indiferent de rasă / etnie sau regiune geografică. Datele actuale au confirmat, de asemenea, că prevalența DE creste in prezența afecțiunilor medicale comorbide, care includ diabet zaharat tip 2, obezitate, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, dislipidemie, stari depresive și afectiuni ale prostatei / hiperplazie prostatică benignă (adenomul de prostata) ca si in prezenta unor obiceiuri de viata nocive (consumul exagerat de tutun, alcool, sedentarismul.) Este de asemenea cunoscut faptul ca 25 % din totalul cazurilor de DE apar ca si efect secundar al unor medicamente folosite pe scara larga in tratamentul unor afectiuni precum : hipertensiunea arteriala, starile depresive, anumite forme de cancer) În plus față de asocierile cu alte afectiuni (comorbiditate), DE este recunoscută pentru afectarea negativa a calitatii vieții, reducerea productivitatii ocupațională și creșterea utilizarea resurselor medicale.
Datorita faptului ca o erectie adecvata implica o stare functionala buna a sistemului vascular, s-a constatat de asemenea ca aparitia DE poate de asemenea fi un indicator precoce al unei viitoare afectiuni cardio-vasculare, miocardice si cerebrale. Astfel ca subiectul DE in sine oferă un barometru clinic veritabil al stării generale de sănătate a bărbaților, iar eforturile orientate spre imbunatatirea managementului său sunt urmărite si in vederea pentru prevenirea bolilor, promovarii sănătății și calitatii vietii.
Scopul de bază al managementului DE este orientarea lui catre o maniera individualizata, scopul fiind acela de a permite pacientului sau cuplului să facă o selecție în cunoștință de cauză a terapiei preferate pentru împlinirea sexuală pe baza unei înțelegeri solide a tuturor opțiunilor de tratament, după încheierea unei discuții aprofundate cu medicul curant. Abordarea prezenta recunoaște faptul că pacienții variază în ceea ce privește acceptarea tulburărilor sexuale și interesul lor de a-și continua tratamentul prescris. Deciziile lor respectă în mod corespunzător preferințele, nevoile și așteptările individuale privind opțiunile de management. In mod evident, s-a constata preferinta pentru metodele cat mai putin invazive de tratament.
Tratament - medicamentos, chirurgical-invaziv sau prin ultrasunete (ESWT)
Tratamentul disfunctiei erectile se poate face pe trei paliere.
Primul este cel medicamentos, fiind disponibile pe piata produse din grupa asa numitilor inhibitori de fosfodiesteraza 5. Acestea permit, prin mecanismul local vasodilatator penian in cazul unei administrari anterioare, cu circa o ora actului sexual, obtinerea unei erectii adecvate. Aceasta metoda este totusi grevata de anumite inconveniente cum ar fi efectele secundare insemnate – cefalee-dureri de cap, incetosarea vederii, ameteli, inrosirea fetei -, interdictia asocierii cu medicamentele ce contin nitrati folositi in tratamentul anginei pectorale si, nu de putine ori, insasi lipsa reactivitatii organismului la aceste substante vasodilatatoare, ceea ce face ca administrarea lor sa fie inutila.
Alte grupe de medicamente se pot administra injectabil de catre pacienti la nivel penian inaintea actului sexual, in vederea inducerii unei vasodilatatii artificiale care sa faciliteze erectia. Multi pacienti insa au retineri in a-si autoinjecta fiola respectiva la nivelul penisului, temandu-se (pe buna dreptate) de posibile accidente in cursul administrarii – perforatia unei artere importante cu sangerare incontrolabila ulterioara, perforatia uretrei, sau crearea unei comunicari anormale intre o artera si o vena peniana, cu producerea unei erectii indelungate, dureroase care, de multe ori, poate pune in pericol chiar viata.
O alta varianta de tratament ar fi metodele chirurgicale invazive, printre care se numara operatiile de revascularizare peniana sau montarea unor proteze peniene gonflabile, insa care prezinta dezavantaje insemnate: costuri ridicate, deficiente de ordin estetic”, a completat dr. Bogdan Gusanu, medic primar in Urologie.
Exista, insa, pentru pacientul cu diagnosticul de disfunctie erectila din cauza vasculara, un nou tip de tratament, nedureros si neinvaziv.
Tehnologia ESWT cu unde soc nu este una foarte noua, a capatat insa raspandire in ultima vreme prin faptul ca au fost rafinate, din punct de vedere tehnologic, echipamentele care sa livreze ultrasunetele.
Terapia cu unde de soc se aplica in tratarea disfunctiilor erectile de natura arteriala, care reprezinta peste 50% dintre cazuri. In plus, nu este nevoie sa se apeleze la terapie decat o data, poate de doua sau trei ori pe an, iar de multe ori, efectele dureaza si ani de zile.
Buna ziua
Am 48 de ani ,am diabet si edicamentatia este pe pastile
Am citit despre articolul dumneavoastra si doresc sa va spun ca am si eu o problema cu erectia .la ultimile doua acte sexuale pe care le am avut penisul nu a mai putut fi in erectie si am avu o dezamagire totala , din cauza aceasta sunt dezamagit sa nu mi se intample din nou si de aceea nu am mai incercat .Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac ..
Multumesc
Buna seara !
Am 54 de ani si sunt divortat de 8 ani. Am fost casatorit timp de 23 de ani si in timpul casniciei nu am avut amanta. Am avut o nevasta open mind si nu am simtit nevoia de alta femeie. Dupa divort am cunoscut mai multe femei cu ,care am avut relatii sexuale. Cu inaintarea in varsta am observat ca performantele mele sexuale au scazut considerabil. Sincer , nu inteleg ce se intampla. Am fost in diverse situatii cu femei frumoase si nu am reusit sa le penetrez. Simt ca ma inhib si totul incepe inainte de a ajunge la momentul actului. In urma cu cateva zile am cunoscut o femeie de 46 de ani , frumoasa ,senzuala dar in momentul in care am ajuns cu ea in pat ,m-am taiat si in afara de sex oral nu am putut sa duc la capat partida pentru ca nu am avut erectie.Nu inteleg ce se intampla. Am ajuns ca nu stiu daca are rost sa mai caut sa intru intru intr-o relatie.
Va multumesc!