Tehnologia ESWT

Scurt istoric

Terapia cu unde soc a beneficiat in ultima vreme de rafinarea, din punct de vedere tehnologic, a echipamentelor care sa livreze ultrasunetele.

Procedura a fost identificata ca fiind posibila undeva la sfarsitul anilor ‘80 si a inceput sa fie implementata in Europa si SUA abia in urma cu 5-6 ani. Principiul terapiei cu unde de soc se aplica cu succes in distructia calculilor renali, unde cu ajutorul unui dispozitiv care produce, focalizeaza si dirijeaza spre un calcul renal un fascicul de unde de soc care produce distructia acestuia. Este vorba despre un efect pur energetic exercitat la nivelul tesuturilor.

Aceasta energie poate fi reglata astfel incat sa aiba un efect benefic pentru scopul propus.

Echipamentul cu care se efectueaza acest tratament cu unde de soc este de ultima generatie, conceput si produs de firma care a patentat aceasta procedura, cei mai buni din domeniul urologic si al interventiilor din acest domeniu.

Echipamentul consta dintr-o sursa de ultrasunete, a caror intensitate si frecventa este reglabila de catre medicul utilizator. Ultrasunetele se transmit prin intermediul unui dispozitiv asemanator unei sonde ecografice. Daca ai vizualiza o procedura, nu ai putea sti daca pacientul efectueaza o ecografie sau o procedura ESWT, pentru ca aparatele seamana destul de mult.

Acest echipament trateaza nu doar disfunctiile erectile, ci si afectiunile musculo-scheletale, are aplicatii in cazul unor boli foarte suparatoare atat la barbati, cat si la femei – sindromul algic pelvin cauzat la barbati in special de afectiuni cronice ale prostatei, iar la femei de infectiile urinare (cistite) repetate, care de multe ori nu raspund la tratamentele clasice medicamentoase, antibiotice sau antiinflamatorii.

Cum functioneaza tratamentul cu unde de soc?

Terapia se aplica in cazul disfunctiilor erectile de origine vasculara. Odata cu stimularea sexuala, mecanismele reflexe produc o vasodilatatie la nivelul arterelor mici care vascularizeaza corpii cavernosi (care sunt ca doi bureti alungiti, plini de sange). In momentul in care creste afluxul de sange, acesti bureti se dilata, se umplu si mai mult cu sange. Acesta este mecanismul arterial prin care sangele care iriga penisul incepe sa vina in cantitate crescuta la acest organ producand alungirea si rigidizarea lui. Insa ca acest mecanism sa fie complet si durabil, este necesar ca un al doilea tip de vase, si anume venele, care pleaca de la corpii penieni si dreneaza sangele, la randul lor sa mentina sangele la nivelul organului, astfel incat sa nu se produca asa-zisa fuga venoasa pentru ca, in caz contrar, sangele odata intrat iese pe cale venoasa, caz in care erectia fie nu are loc, fie are intensitate foarte slaba.

Tocmai de aceea, este foarte important in punerea diagnosticului cauza, arteriala sau venoasa. Daca este de origine arteriala, atunci se va preta la acest tratament cu ultrasunete. Marea majoritate a disfunctiilor erectile sunt de natura arteriala, pe cand cele de natura venoasa, in cazul persoanelor la care venele nu se contracta suficient pentru a retine sangele in corpii cavernosi, vor produce prin mecanismul de fuga venoasa diminuarea calitatii si intensitatii erectiei. 

In peste 50% dintre cazuri, disfunctiile erectile sunt de natura arteriala.

Care sunt pasii investigatiei si terapiei?

Orice pacient cu disfunctie erectila care decide sa se adreseze clinicii Medicover va fi supus unui protocol de investigatii destul de riguros si amanuntit pentru a se stabili daca se preteaza terapiei acesteia sau nu.

Este vorba de o anamneza a simptomatologiei, un consult obligatoriu psihologic pentru a depista eventuala componenta psihogena a acestei maladii, apoi o serie de teste de sange si de urina pentru a depista alti posibili factori in afara celor vasculari.

Se efectueaza si o  investigare a starii aparatului vascular a penisului prin intermediul unei ecografii vasculare de tip Doppler, pentru a i se cuantifica practic debitul arterial disponibil si a se depista daca vasele lui de sange de la nivel penian mai sunt capabile sau nu de a sustine o erectie adecvata.

Dupa eliminarea oricaror cauze colaterale sau a unora principale care nu tin de partea vasculara, pacientul va fi inclus in protocolul terapeutic si va incepe terapia. Aceasta consta in 8-10 sedinte de cate 30 de minute de aplicare a acestor fascicule de ultrasunete prin intermediul dispozitivului asemenator sondei ecografice. Se aplica acea sonda ecografica pe corpul penian, in sase puncte diferite, pe parcursul celor 30 de minute de terapie, in care pacientului i se vor crea toate conditiile de intimitate (se afla doar in prezenta medicului).

Terapia nu este deloc dureroasa, pacientul va resimti doar mici furnicaturi la nivelul tegumentului.

La prima consultatie, pacientul va completa un chestionar de 15 intrebari, prin care medicul urolog va fi constient de gradul si severitatea disfunctiei erectile, chestionar care cuantifica practic gradul, severitatea disfunctiei erectile in foarte severa, severa, moderata sau usoara.

La sfarsitul sedintelor de tratament, pacientul va completa din nou acelasi chestionar pentru a vedea care este imbunatatirea dupa sedintele de tratament si va efectua o noua ecografie de tip Doppler pentru a vedea cu cat la suta i s-a imbunatatit circulatia peniana cu ajutorul acestei terapii. Sedintele sunt obligatoriu saptamanale si este bine ca pacientul sa nu le intrerupa.

Tratamentul are o durata de doua – doua luni si jumatate.

Avantajele ESWT in tratarea disfunctiei sexuale

fectele terapiei cu unde de soc, in cazul unei selectii bune a pacientilor pot depasi un an. Cu alte cuvinte, un tratament efectuat anual poate fi suficient. De multe ori, efectele dureaza si ani de zile.  

Fata de terapiile actuale, clasice sau chirugicale, aceasta noua terapie cu unde de soc reprezinta o alternativa intermediara care va fi salutata de marea majoritate a celor afectati de aceasta boala.

Tratamentul reprezinta un compromis acceptabil din punct de vedere financiar, iar din punct de vedere psihologic, evita traumele date de o interventie chirurgicala sau dependenta pe care un tratament medical, psihologic vorbind, o creeaza in timp.

Nu gresim daca spunem ca in cazurile de succes este vorba de o ameliorare semnificativa a parametrilor vietii sexuale si durabile. Daca acest lucru se repeta voluntar de catre pacient, poate implica chiar vindecarea afectiunii.

Tratamentul cu unde de soc, folosit in tehnologia ESWT, nu are efecte secundare constatate pana in acest moment. Singura variabila este modul in care fiecare pacient percepe senzatia de furnicatura din timpul interventiei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *